Zápisy z jednání parlamentu I. stupně
 
Zápisy z jednání parlamentu II. stupně
 

Vážení rodiče,
 
na naší škole se od září 2017 schází školní parlament. Každá třída má dva své zástupce, kteří na základě spolupráce se svou třídou neúnavně navrhují různá zlepšení pro žáky i školu.

Letos bude náš školní parlament fungovat již třetím rokem. Scházíme se pravidelně jedenkrát měsíčně nebo častěji podle aktuální potřeby. O naší činnosti pravidelně informujeme rodiče, učitele i zástupce obce. Školní parlament se pravidelně podílí na organizaci školních akcí – Vánočních i Světických trhů.

Aktuální informace k fungování školního parlamentu 2. stupně:

V parlamentu vznikla celá řada nápadů a projektů, například lavičky před školou, zastřešení na kola či koloběžky, sportovní vybavení do atria nebo vybavení odpočinkové zóny. Zatím všechny naplánované projekty se zastavily vždy v okamžiku, kdy se začalo řešit profinancování daného projektu. Na základě těchto skutečností, se parlament rozhodl, že musí získat finanční prostředky sám. Vznikl tedy nápad na školní e-shop.

SRPŠ se rozhodlo podpořit náš projekt a podpořilo nás základní peněžní částkou a paní Procházková, jako zástupce SRPŠ, nám zřídila bankovní účet, se kterým budou děti, pod dohledem, disponovat. Záměr e-shopu spočívá v tom, že parlament navrhne výrobky, zařídí materiál, domluví se s vyučujícími na VV a PČ a děti ve třídách vytvoří jednoduché výrobky podle návodu. Tyto výrobky se nafotí na e-shop a budou dány do prodeje. Výtěžek potom parlament využije k profinancování svých projektů. Na e-shopu bude také možnost koupit si školní triko, tj. tričko s logem školy.

 

Projekt je již ve finálové podobě:

  • máme zřízený účet a počáteční vklad

  • Matěj Zelenka vytvořil webovou stránku e-shopu

  • děti vymyslely výrobky a v současné době pracují na jednotlivých rozpočtech pro každou třídu (jaký materiál, jaké množství, kde nejlevněji,.)

  • dále již děti vyřešily balení daných výrobků a jejich uskladnění

  • máme vytvořenou představu o distribuci výrobků – budou stanoveny časy a místo vydávání výrobků

  • děti se seznamují s formou platby a to buď převodem na účet nebo přijetí peněz v hotovosti (vystavit doklad,.)

  • se SRPŠ bylo domluveno, že děti povedou jednoduché účetnictví týkající se evidence příjmů a výdajů

  • předseda a místopředseda parlamentu jednají o možnosti “napojení” parlamentní stránky na stránky školy

Tento velký projekt se na začátku zdál jako jednoduchý a lehce realizovaný počin, ale jak děti pokračují krok po kroku k realizaci e-shopu, tak narážejí na další a další otázky a problémy, které je nutné řešit. Děti se snaží tyto “dospělácké” problémy řešit, a postupují ke svému cíli sice pomalu, ale jistě.

Dílčími kroky, které směřují k funkčnímu e-shopu se děti učí řadu dovedností. Učí se organizovat svoji činnost, nahlížejí do tajů jednoduchého účetnictví, seznamují se s logistikou a nákupem materiálů a výrobků, zjišťují, jak funguje propagace, prohlubují svoje znalosti v oblasti informatiky a samozřejmě zdokonalují své schopnosti v komunikaci a vyjednávání.

Cílem činnosti našeho parlamentu je nejen práce v rámci jeho kolektivu, ale jeho činnost směřuje k zapojení I ostatních žáků školy do společných projektů, a tím k prohloubení  společného ducha naší školy.

Informace k fungování parlamentu 1. stupně ve školním roce 2021/22:

Vedle řešení různých drobností se nám povedlo dotáhnout do konce 2 větší záležitosti, na kterých jsme začali pracovat už v 1 .pololetí:  

Tři měsíce jsme sbírali data o oblíbenosti a neoblíbenosti jídel na celém prvním stupni. Ty pak děti pátých tříd za pomoci paní učitelek Kristýny Grametbauerové a Antónie Sochovičové v hodinách informatiky zpracovaly do přehledné tabulky, kterou jsem přeposlala paní Olivové z Magic Hillu, a požádala ji o zohlednění výsledků s cílem minimalizovat plýtvání jídlem. Bylo nám přislíbeno přihlédnutí k výsledkům šetření v rámci možností spotřebních košů, které jsou pevně dané.

Další větší akce souvisela s nákupem pomůcek na školní zahradu, v případě 5.A na fotbalové hřiště a umělku. Cílem bylo dle preferencí tříd a možností venkovních prostor zakoupit sportovní vybavení, které by děti mohly využít o přestávkách. To se nám povedlo ve spolupráci se SRPŠ, které nákup financovalo. Pomohli také rodiče – Dřízhalovi škole darovali plastový domeček k uskladnění pomůcek, pan Havránek zase zabezpečil převoz domečku z Prahy na školní zahradu.

Z plánů na příští rok lze zmínit školní e-shop, který připravuje 2. stupeň, a na kterém by rád spolupracoval také parlament 1. stupně a to prostřednictvím prodeje výrobků z hodin výtvarné výchovy a pracovních činností.

 

Ve školním roce 2020/2021 proběhnou na začátku září nové volby ve všech třídách do školního parlamentu a po jejich uskutečnění, bude následovat první ustavující schůze nových členů školního parlamentu.

Moc děkujeme za podporu našeho parlamentu našim žákům, vám rodičům i obecnímu úřadu ve Světicích a těšíme se na další společné projekty.
Za školní parlament Vás zdravíme.
 
 
Začátkem školního roku 2020/21 proběhly ve všech třídách prvního stupně nové volby do školního parlamentu. I v komplikovaných podmínkách epidemie Covid-19 se nám dařilo setkávat a to buď osobně ve škole nebo online pomocí nástrojů google meet. Mimo jiné jsme se věnovali šatnám na 1.stupni, online výuce, parkování koloběžek nebo zlepšování prostředí v budovách 1.stupně. 

Volby zástupců jednotlivých tříd do parlamentu pro školní rok 2021/22 proběhnou v září.

Ve školním roce 2018/19 se nám podařilo:

Zajistili jsme bezpečnější šatny na I. stupni. (ostré rohy skříněk)

Zorganizovali jsme dobročinný bazar ve spolupráci s charitativní společností SueRyder.

Rozpracovali jsme projekt ve spolupráci se starostou obce na jednotný obecní informační systém („rozcestníky“) a motivační cedule ohledně tříděného odpadu.

Řešili jsme otázku „Bezpečně do školy bez aut“.

Provedli jsme drobné organizační přesuny ve školní jídelně.

Navštívili jsme Parlament České republice v Praze.

Podařilo se nám zajistit pro členy parlamentu jednotné čepice s logem školy.

 

 Za parlament 1. stupně koordinátorka Martina Bosáková
 

Koordinátoři:

I. stupeň Ing. Martina Bosáková

II. stupeň Mgr. Kristina Gambová

Školní parlament

 

Návštěva parlamentu – červen 2019
Parlamenťáci v Praze
Žáci bedlově sledují jednání poslanců