Pěvecký kroužek Světlušky hledá nové tváře

Koho hledáme: malé zpěvačky a zpěváčky mezi 5 a 12 lety. Zpívat nemusíte dokonale, ale rádiJ

Kdy se scházíme: každou středu od 14:00 do 15:00 ve třídě 1.A

Proč právě do Světlušek: jsme veselá parta naladěná na stejnou notu. Ujíždíme na písničkách s vtipnými texty, které vám rádi zazpíváme na koncertěJ Zpěv dále napomáhá zdravému dýchání i držení těla. Bystříme hlavičku, učíme se dotahovat věci do konce a jít za svým cílem. Nebudeme jen zahřívat židle – nacházíme čas i na drobné tvoření a procvičení těla.

Kolik by nás mělo být: Minimálně 8-10, ideálně však až dvakrát tolik. Je výhodou, můžeme-li se vzájemně zastoupit, když nám někdo před koncertem onemocní… Určitě přiveďte svoje spolužáky a kamarády. Jsme otevřeni i dětem z jiných škol.

Co to obnáší navíc? Kromě našich pravidelných střed děláme jednou za pololetí půldenní (cca 3 hodiny)víkendové soustředění, které nám slouží k prohloubení našeho repertoáru, souhře s klavírním doprovodem nebo jinými zúčastněnými. Soustředění tak víceméně pokryje hodiny, které případně odpadnou, nebo je promarodíte. Zpravidla máme také dva koncerty za pololetí (jeden školní a jeden mimoškolní).

UKÁZKOVÉ HODINY: Pokud stále ještě váháte, nebo si nejste jistí, přijďte se i s rodiči podívat na ukázkové hodiny, které proběhnou ve dnech 18., 25. 9. a 2. 10., kde si můžete vše poslechnout, zkusit a případně se rovnou přihlásit.

 

Více o Světluškách

Dětský komorní pěvecký sbor Světlušky Světlušky vznikl při Základní škole Světice již v čase jejího založení, v roce 2013. Od té doby mají děti za sebou řadu vystoupení nejen ve Světicích, ale i na jiných místech regionu a také v Praze. V repertoáru mají písně lidové – české i z celého světa, písně umělé i vlastní tvorbu. Zpívaly švédsky, francouzsky, japonsky i ázerbajdžánsky. V dubnu 2019 se Světlušky blýskly na Přehlídce středočeských dětských sborů. Ač napoprvé v nesoutěžní kategorii, vysloužily si velmi pozitivní hodnocení od poroty za dobrou kvalitu pěveckého výkonu, velký hlasový rozsah i malá sólová vystoupení – a získaly zde i zvláštní cenu za nápadité a muzikální vystoupení.

Světlušky se schází jednou týdně. Jednou za pololetí mají krátké jednodenní soustředění a několik vystoupení. Tradicí se staly školní koncerty, kde mohou vedle malých zpěváčků vystoupit i děti, které hrají na klavír či jiný nástroj a vyzkoušet si tak účinkování před publikem, objevují se i rodinné komorní soubory. Děti zpívají pro zdejší seniory, zpívaly též v Říčanech, v Praze, Pyšelích, Soběhrdech a v Benešově. Zpěváčkům je mezi 6 a 12 lety, historicky nejmladší Světlušce bylo v době jejího prvního vystoupení tři a půl roku. Na zkouškách se sbor věnuje hlasovým a dechovým cvičením, nácviku aktuálního programu, ale také ťukne hravou formou i do hudební teorie. Nechybí prostor pro legraci, malování či tvoření. Jestli máte pocit, že jen sedět a zpívat je málo akční, Světlušky vás rozhodně vyvedou z omylu. Společné zážitky z vydařeného koncertu jsou vždy krásné – a rozhodně nejsou nepodobné pocitům, jaké mívají sportovci kolektivních her po vydařeném turnaji. V písničkách si děti rovněž zasportují – na pódiu nechyběl ani sprinterský start nebo gymnastická hvězda.

Sbormistryně Vanda Kadeřábková-Březinová má za sebou mnoholeté zkušenosti ve sborech, od dětských přípravek po koncertní oddělení známých těles a smíšených sborů, s nimiž absolvovala několik zahraničních zájezdů. Věnuje se též sólovému klasickému zpěvu. Účastní se pravidelně kursů a seminářů pro sbormistry. V současné době též studuje Konzervatoř v Teplicích.

Jak a kdo se může do Světlušek přihlásit? Ideálně právě teď! Svou přihlášku odevzdejte buď na středeční zkoušce, nebo paní Olze Kyzlinkové, která se o naše školní kroužky stará. Zpívat s námi mohou i děti z jiných obcí či škol. Neděláme žádné talentovky, přidat se může opravdu každý, kdo má chuť nejen zpívat, ale poznat i nové kamarády a príma zážitky!